П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Про Домініканський костел зняли міні-фільм за підтримки польського уряду

Нещодавно вийшов міні-фільм про польську історію тернопільського Домініканського костелу.

Організатори проекту “Україна і Польща. Слідами історичної спадщини” зазначають, що в Україні вже створено близько 100 коротких міні-фільмів, які висвітлюють історію архітектурної спадщини, збудованої за часів Речі Посполитої.Тернопіль.future дізнався, що проект виходить за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі в рамках конкурсу «Співпраця у галузі публічної дипломатії 2018». Над створенням проекту працювала група українсько-польських істориків, журналістів, представників громадських організацій.

Фільм, що присвячений тернопільській пам’ятці архітектури, має назву «Домініканський костел у Тернополі».

У відеоролику глядачі можуть помилуватися собором з висоти пташиного польоту. Автори цього фільму також висвітлюєть історію пам’ятки.

Костел був фінансований Юзефом Станіславом Потоцьким ще в 1746 році. Добудовували його онуки Потоцького за планом архітектора Августа Мошинського. Фрески, що прикрашали інтер’єр храму, належать пензлю львівського художника Станіслава Строїнського. Пам’ятка побудована у стилі бароко. Високі вежі храму подібні до китайських пагод. Зовнішнє убранство костелу дещо стримане, проте можна помітити вишукані скульптурні деталі.

Радянська влада облаштувала у костелі склад картин, перебудовувала, але вже у 1989 році костел був переданий греко-католикам. Нині костел є греко-католицьким кафедральним собором Непорочного Зачаття Діви Марії. Тернополяни вважають собор своєю духовною меккою. А для гостей міста – це окраса та візитка міста.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.