Четвер, 25 Квітня, 2024

На Тернопільщині встановлять енергогенеруючу станцію

ТОВ «Західекоенерго» планує збудувати на Чортківщині енергогенеруючу станцію. Вона буде складатись із сонячної електростанції на 8 МВт і вітроелектростанції на 8 МВт (6 вітротурбін).

Про це повідомляє «Тернопіль майбутнього» з посиланням на інтернет-видання “Думай”.

Ця компанія має намір розпочати будівництво на ділянці 8 га, що отримала в оренду в січні 2019 року. Опис проекту показує, що спочатку мали тільки будувати ВЕС, але пізніше вирішили також встановити СЕС, враховуючи територію ділянки. Також брали до уваги сонячне розміщення.

База даних та система аналітики публічних закупівель ProZorro показує, що засновником компанії є Ігор Чикало, а керівником – Гладкий Ярослав. Згідно з даними капітал фірми збільшився у 100 разів і склав 1,01 млн. грн.

На Тернопільщині чимало станцій, що використовують альтернативні джерела енергії. Зокрема, область посідає 2 місце за кількістю встановлених сонячних електроустановок, а з 2016 року почали діяти 120 приватних сонячних електростанцій. Наприклад на Зборівській птахофабриці встановлено 2 вітряки потужністю 1320 кВат/год. Усю вироблену енергію підприємство не споживає, тому користуються нею і жителі Зборова.

Нагадаємо, що минулого року у селі Павлів почали будувати потужну вітрову електростанцію, що розташовувалася на території Курянівської сільської ради. Її споруджувала підрядна організація на замовлення ТЗОВ «Біоенергопродукт».

Вона складається з 8 вітрогенераторів, а першу чергу ВЕС (2 вітрогенератори) було введено в експлуатацію у червні 2018 року.

До слова, в Україні на альтернативні джерела енергії діє «зелений тариф», за яким держава закуповує електроенергію у приватних осіб. Проте потужність приватної сонячної чи вітрової електростанції не повинна перевищувати 30 кВат. Для цього потрібно отримати дозвільні документи та ліцензію, адже тоді тарифікації не буде і споживач не отримає комерційної вигоди.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.