П’ятниця, 29 Березня, 2024

На Тернопільщині знайшли старовинне поховання з княжих часів

У селі Онишківці Шумського району, що на Тернопільщині, знайшли цікаву знахідку на подвір’ї однієї родини. Про це повідомляє “Тернопіль майбутнього” з посиланням на інтернет-видання “Терміново“.

Незвичне давнє поховання відшукала у себе на подвір’ї родина Порицьких. Господарі не сподівались на таке при облаштуванні старого погребу. Вони покликали місцевого старосту, міського голову Шумська та журналіста, коли при копанні знайшли череп. Як виявилось, родина Порицьких не знала про існування різних поховань під погребом, адже льох будували у другій половині ХХ ст. не на великій глибині. 

За словами археологів, ймовірно знахідка відноситься до XII-XIII ст. Також це поховання належить до комплексу міста Шумськ, про який згадується в літописі. Мер міста Володимир Плетюк значно допоміг археологам проводити дослідження на місці події. Він надав екскаватор, який зняв метр землі, а вже тоді археологи проводили розкопки 5-6 годин. До слова, це поховання було розташоване на давньоруському цвинтарі, який входив у літописний комплекс міста. Окрім того, у XIX ст. там віднаходили поховання у вигляді курганів.

Також археологи знайшли ще два поховання, але далі не розкопували, бо для цього потрібно займати більшу територію. У подальшому думають зробити у село експедицію. Детальну інформацію про це поховання оприлюднила директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська у мережі Facebook.

Додамо, що археологи з “Охоронної археологічної служби України” Інституту археології НАН України досліджували культурний шар в Залізцях, що на Зборівщині. Під шаром великого мулу дослідники знайшли кам’яну вимостку, предмети побуту мешканців середини XVIІ століття, а також численні фрагменти шкіряного одягу, взуття, керамічного і скляного посуду, предмети озброєння, монети тощо. Археологи припускають, що шар мулу утворився після великої повені. Найімовірніше, вона з’явилась після того як турки розібрали греблю на Залозецькому ставку, внаслідок чого була затоплена долина Серету.

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.