Субота, 4 Травня, 2024

На Тернопільщині завершується реставрація однієї з найстаріших пам’яток архітектури

На завершальному етапі знаходяться роботи з відновлення пам’ятки архітектури 18 століття – Бучацької ратуші. На будівлі встановлять копії скульптур видатного німецького митця Іоана Пінзеля.

Повідомляє «Ternopil.future» з посиланням на прес-службу Тернопільської облдержадміністрації.

Так, реставраційні роботи довірили проектно-виробничому управлінню зі Львова «Львів-Реставрація». Договір з підприємством був укладений ще в 2006 році, однак кошти на його виконання з’явилися лише в 2016 році. Загалом на відновлення ратуші виділили близько 19 мільйонів гривень. Кошти спрямовувалися як з місцевого бюджету, так і з Державного фонду регіонального розвитку.

Родзинкою відновленої пам’ятки архітектури стануть скульптури Іона Пінзеля, щоправда лише їхні копії. Оригінали скульптур не вціліли після масштабної пожежі у 1865 році, залишилися лише їхні окремі фрагменти.

Під час проведення ремонтних робіт залишки скульптур зняли з ратуші і передали на зберігання в Бучацький районний краєзнавчий музей. Наразі повністю вдалося відновити центральну геральдичну композицію. Що ж стосується творів Пінзеля їх виконання доручили місцевому скульптуру Роману Вільтушинському, який уже має подібний досвід у виготовленні скульптур Пінзеля «Богородиця» та «Ян Непомук».

На Бучацькій ратуші встановлять копії усіх скульптур відомого митця. Проте, відбуватиметься це поступово. Кожного року виготовлятимуть одну-дві скульптури. Матеріалом для статуй обрали штучний камінь, який оброблятимуть за допомогою італійської  технології. На засіданні художньої ради вирішили все ж таки відмовитися від матеріалу вапняку, оскільки він з часом піддається руйнуванню.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.