П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Український ПЕН-клуб проти насильства: виставка в метро

ПЕН-клуб опублікував статтю на захист мистецтва.

Тернопіль. Future  нагадує, що ПЕН-клуб – це міжнародна неурядова організація, що об’єднує професійних письменників, редакторів та перекладачів та перебуває у зв’язку з ЮНЕСКО. Членами ПЕН-клубу можуть стати люди різних віросповідань, національностей, які займаються професійною літературною діяльністю.

Така реакція українських митців була спровокована нещодавнім випадком вандалізму, який стався у Києві 19 лютого. На станції метро «Тараса Шевченка» спільно з музеєм Тараса Шевченка було відкрито виставку картин художника Олександра Грєхова. На полотнах були осучаснені портрети Шевченка, Кобзар зображений в образах відомих персонажів, але на 10-й день виставки невідомий чоловік з ножем пошкодив картини.

Ім’я зловмисника майже одразу ж було викрито: це активіст-праворадикал із Вінниці Юрій Хорт. Чоловік трактує свій вчинок тим, що Шевченко має бути не таким. За його словами Шевченко дає заклик «рівняти ножами єврейсько-польський мультикультурний простір», і таким його треба сприймати.

ПЕН-клубівці на своєму офіційному сайті зазначають, що організаторам виставки довелося скасувати не однин подібний захід  у різних містах України через погрози. Митці закликають зважати на свободу думки, адже, кожен громадянин України має право тлумачити твори мистецтва так, як йому хочеться. Також вони пишуть, що кожен громадянин вправі вирішувати для себе, що є мистецтвом, а що ні, проте це не має бути приводом насильства у мистецьких суперечках.

Заклик бути лояльними у своїх мистецьких поглядах опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці Директорка українського ПЕН-клубу Тетяна Терен.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.