Четвер, 25 Квітня, 2024

У Тернополі презентували експозицію «Врятовані скарби»

В Тернопільському обласному художньому музеї можна відвідати унікальну виставку пам’яток мистецтва різних епох.

Повідомляє «Ternopil.future» з посиланням на Тернопільський обласний художній музей.

Експозиція «Врятовані скарби» відкрилася 19 лютого. На ній представлені мистецькі твори, які в давнину прикрашали графські маєтки. Гості виставки можуть оглянути двадцять живописних полотен, а також три скульптури з фондів музею. Біля кожного експонату є інформаційні таблички, де вказано які саме реставраційні роботи були проведені, а також світлини, як мистецький твір виглядав до відновлення.

Працівники музею розповіли, що назва експозиції пов’язана з тим, усі твори мистецтва, які представлені у ній, в свій час врятували від пошкодження та знищення. Над їхнім поверненням до життя протягом семи років працювали художники-реставратори.

Музейна реставрація є досить складним процесом, який передбачає збереження артефактів, які через ті чи інші чинники зазнали пошкоджень.

На думку організаторів виставки, огляд реставрованих пам’яток дозволяє пересічним громадянам більш детально уявити процес проведення реставраційних робіт.

Загалом реставрацією музей розпочав займатися з початку дев’яностих років.

Родзинкою виставки є дерев’яна скульптура, автор якої невідомий, часів сімнадцятого століття. У 2007 році музею витвір передав Митрополит УАПЦ Мефодій. На момент отримання установою скульптури вона була сильно пошкоджена: волога, грибки та шкідники далися взнаки. Реставрацією мистецького твору займалась Львівська філія Національного науково-дослідного реставраційного центру. Після відновлення скульптура зайняла центральне місце в експозиції.

Виставка «Врятовані скарби» працюватиме до 12 березня.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.