П’ятниця, 29 Березня, 2024

Обсерваторія в селі: на Тернопільщині діє планетарій

У селі Лозова, що на Тернопільщині, діє шкільна обсерваторія. На подвір’ї закладу кожен може споглядати у телескоп космічні тіла.

Про це повідомляє «Ternopil-future» з посиланням на сюжет Т1 Новини.

Жителі села кажуть, що не йняли віри тому, що обсерваторія може бути в селі. Директор школи Анна Чаповська каже, що під час будівництва всі сміялись, бо не уявляли планетарію в Лозові. Обсерваторія зроблена за кошти однієї програми із США. Це ініціював вчитель фізики та астрономії Михайло Шемеля. Він додає, що це вельми добре, бо керують телескопом з кабінету фізики і відразу отримують знімки небесних тіл.

Вчитель пояснює, що в такий спосіб велику увагу приділятимуть астрофотографічному методу дослідження. Також на базі обсерваторії він створив астрономічний гурток. Так учні матимуть змогу краще дослідити небесних тіл, адже уроків астрономії в 11 класі недостатньо для вивчення галактик і космосу.

Учні знаходять різні вподобання у гуртку, а одна з учениць коментує, що готує роботу за числами Фібуначчі – такою структурою, за якою побудований весь світ.

Учениця 10 класу Юлія Крет взяла участь в астроквесті, де виграла телескоп. За її словами, конкурс не був важким, в першому етапі якого потрібно було показати сузір’я за певний час. Друге завдання конкурсу полягало в тому, щоб розповісти про три планети різні факти.

Також обсерваторія є місцем зустрічі учнів для наукових семінарів та роботи з МАН (Малою Академією наук). Згодом у планетарії будуть проводити екскурсії, бо охочих зібралось багато.

Нагадаємо, що з учасниками астрологічного гуртка співпрацює Тетяна Свинарик-Іващенко, яка щовихідних робить тротуарки у Тернополі для бажаючих споглядати за космічними тілами. Жінка виносить на вулицю телескоп у погожі дні і повідомляє про місцеперебування та космічний об’єкт, за яким будуть спостерігати, у соцмережі Facebook.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.