Субота, 20 Квітня, 2024

Слідами історичної спадщини: Тернопільщина стала частиною цікавого проєкту

У рамках проєкту “Україна і Польща. Слідами історичної спадщини” відзнято третій відеофільм про Бережанський замок. Про це повідомляє “Ternopil-future” за інформацією сайту проєкту. 

Замок був збудований за великого коронного гетьмана Миколи Сенявського, а будівництво припадає на 1554 рік. Проте найбільшу славу фортеця здобула у період розбудови в XVII ст., коли замок укріплювали за часів правління Миколи- Єроніма Сенявського. Також будівлю модернізували Адам Микола Сенявський та Август Олександр Чарторийський під керівництвом архітектора і військового інженера Якоба де Логау. Споруда була досить потужною завдяки тому, що мала 30 бронзових, 21 “голу” та 27 залізних гармат. Окрім того, у замку нараховували 108 гаківниць та близько тисячі одиниць вогнепальної зброї. Також у запасах фортеці було 187 багнетів, 1748 наконечників стріл, 6889 гранат, 1997 палашів, 53 діжки з порохом, 233 фунти свинцю тощо. 

Ініціатива створення таких фільмів належить Бартошу Мусяловичу, а власне фінансова підтримка – Міністерству закордонних справ Республіки Польща. Сам же проєкт зреалізувало Товариство Інтеграція Європа-Схід у співпраці з Польським Інститутом у Києві. Уся інформація про його розвиток розміщена у соцмережі Facebook у групі PL-UA. Історія з дрона / Historia z drona. Також до створення серії відеофільмів про культурні та архітектурні пам’ятки долучилась Українська комунікаційна група, а медіапартнером цього став історичний портал Historykon.pl. З огляду на це над проєктом працювали журналісти, історики, публіцисти, громадські організації. 

Окрім того, партнерами проєкту є Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном та цифровий архів Польщі. Вони є офіційною підтримкою ініціативи, суть якої полягає у візуальній ілюстрації архітектурної спадщини України, що була збудована за часів Речі Посполитої. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.