Вівторок, 23 Квітня, 2024

Тернопільський замок став ще одним кадром нового проекту

Про Тернопільський замок зняли короткометражку у рамках проекту «Україна і Польща. Слідами історичної спадщини». Ролик показує архітектурний витвір XVI століття.

Про це пише «Тернопіль майбутнього» з посиланням на сайт проекту.

Замок побудували у середині XVI ст.,засновником якого став великий гетьман коронний Ян Тарновський. Також він заклав основи старопольського військового мистецтва. Проте безумовною заслугою було створення оборони міста завдяки міським мурам і замку. Будівництво фортеці продовжив його син Ян Кшиштоф, каштелян войницький.

Зазначають, що мури та укріплення фортеці у першій половині XVIІ cт. мали форму прямокутника, а від загарбників захищав їх глибокий рів і вал. У замок був в’їзд зі сходу через кам’яну браму з підйомним мостом на ланцюгах.

Серед фортечних споруд житловим місцем був палац, який звели різноповерховим, тобто три поверхи були надземні, а два підземні відкривалися двома рядами бійниць з крутого берега ставу.

Міцні мури допомогли замку протистояти татарам у другій половині XVI cт. і в XVII ст. Про відновлення фортеці дбали наступники роду, але в 1675 році Тернопільський замок в облогу взяли турки.

Станом на теперішній час від замку залишився лише палац, який є найстарішою будівлею міста. Він є символом Тернополя, а від недавнього часу у його підземеллях створили Музей міста.

Відео можна подивитись на каналі YouTube проекту за посиланням.

Нагадаємо, що творці цього проекту мають на меті представити повною мірою об’єкти архітектурної спадщини, що були побудовані ще у часи Речі Посполитої. Це підтримали як Міністерство закордонних справ Республіки Польща, так і партнер Польський інститут в Києві. Проект був зреалізований Товариством Інтеграція Європа-Схід, а для створення відеоряду залучили кіногрупу Ukrainian communication group.

Свою підтримку також висловили Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном POLONIKA та Національний цифровий архів Польщі, детальна інформація про яких розміщена на сторінках у мережі Фейсбук. Історичний портал Historykon.pl став медіа-партнером проекту.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.