Як повідомляє ternopil-future з посиланням на Hromadske, проблема вибору якісних продуктів харчування поставала, мабуть, перед кожним українським споживачем, бо не всі виробники вважають за потрібне надавати інформацію про склад продукту і вміст в ньому тих чи інших речовин. А тому часто придбані продукти не відповідають очікуванням, які сформувалися на основі інформації отриманої з етикетки.
Але незабаром ситуація повинна змінитися на користь споживачів, оскільки Верховна Рада України ухвалила законопроект, згідно якого будуть внесені зміни у правила маркування інформації про харчові продукти.
Зокрема, у законі передбачені нові правила маркування інформації про харчовий продукт на упаковці. Наприклад, виробники змушені будуть писати склад продукту великим шрифтом, а також окремо виділяти інформацію про наявність у складі алергенів. Окрім цього виробники зобов’язані будуть вказувати країну або місце походження продукту, повідомляти, чи піддавався продукт замороженню чи розмороженню, надавати повний перелік всіх інгредієнтів і вказувати повну споживчу цінність.
За словами голови Держспоживчслужби Володимира Лапи, закон про інформацію стосовно харчових продуктів приводить українське законодавство у відповідність до норм ЄС і підвищує рівень поваги до споживача.
Також закон передбачає зміни у рекламі харчових продуктів. Як зазначають у прес-службі уряду, закон стосується не лише маркування продукту, а й будь-якої інформації про нього, яка поширюється через рекламу, Інтернет або повідомляється покупцеві під час продажу, включаючи і місця громадського харчування. У випадку дистанційної реалізації інформація повинна бути доступною для споживача до моменту придбання продукту.
Закон набуде чинності після підписання спікером, президентом та офіційної публікації в урядових ЗМІ.