Субота, 20 Квітня, 2024

Історія Кременецького замку

На горі над Кременцем височіє колись величний замок, який в часи нападу монголо-татарських орд захищав містян від загарбників. Повідомляє «Ternopil-future».

На жаль, до наших часів від замку на горі Бона збереглися лише залишки оборонної споруди. Він вважається одним з найдавніших та найнеприступніших замків в Західній Україні.

Кременецький замок в давнину та сьогодні

Одна з перших згадок про замок датується 1240 роком. Саме тоді місто мав намір захопити монголо-татарський хан Батий. Всі жителі Кременця заховалися від загарбників на горі Боні за міцними оборонними мурами замку. Цілий рік тривала облога Кременця, однак татари так і не змогли захопити замок.

Через 15 років монголо-татарський воєвода Куремса намагався довести до кінця те, що не вдалося хану Батию. Але, і його спроба завершилася невдачею. Лише за наказом ханського намісника Бурундая замок зруйнували. Доручили це теребовлянському князю Васильку.

За відбудову фортеці взялися литовські князі Гедиміновичі. Загалом роботи тривали більше двох сотень років. В 1536 році замок перейшов у власність королеви Бони Сфорци, яка була дружиною польського короля Сигізмунда І. Саме на її честь назвали гору, де знаходиться споруда. Під час правління Бони замок перебудували та укріпили його оборонні мури. Однак, незважаючи на це, в свій час Богдан Хмельницький штурмом взяв фортецю та практично знищив замок.

Загалом Кременецький замок складався з двох мостів та трьох веж – Черленої,  Над Новим домом та Надбрамної. Окрім цього на горі розташовувався королівський палац і церква святого Михайла.

замок

До цього часу від замку залишилися лише руїни. В деяких місцях стіни стерлися до фундаменту, в інших – збереглися на повну висоту. Також частково збереглася квадратна двохярусна вежа з арковими воротами. В іншому куті замку від квадратної вежі залишився лише слід.

Легенди Кременецького замку

Кременецький замок оповитий безліччю легенд, проте найбільше оповідок збереглося про королеву Бону. За легендами королева була дуже вродливою та енергійною жінкою, однак відзначалася особливою жорстокістю. Поки її чоловік король Сигізмунд жив в Кракові, Бона тримала біля себе в замку цілий гарем. Інші оповідання розповідають, що королева володіла магією і за допомогою неї позбулася двох своїх невісток, які не відповідали її політичним амбіціям.

Смерть Бони також оповита легендами. Зокрема, одні джерела стверджують, що її отруїв власний лікар, який підпільно служив династії Габсбургів. Нібито її смерть відображена на картині художника Яна Матейка.

В той же час історія розповідає, що королева померла на своїй батьківщині Італії. Вона поспіхом покидала Кременецький замок, тому ходять повір’я, що Бона не встигла забрати всі скарби з собою. Багато хто вірить, що скарби знаходяться на дні колодязя, який знаходиться посередині двору. Можливо в цьому є і доля правди, оскільки на середині криниці є сходи, які нікуди не ведуть, а також в колодязі немає жодної краплі води.

В будь-якому разі радимо відвідати Кременецький замок та насолодитися красою міста, яке називають «українською Швейцарією».

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.