П’ятниця, 29 Березня, 2024

Тернополянин винайшов прилад для тестування космонавтів

Мало хто знає, що  в Тернополі проживав відомий винахідник, який допоміг розвитку космонавтики в Україні. Ярослав Цурковський відомий як знаний психолог, доктор філософії, літератор та громадський діяч. Повідомляє «Ternopil-future». Головним досягненням тернополянина є контролограф, який мав вагоме значення для вітчизняної космонавтики.

Науковий шлях Ярослава Цурковського

Ярослав Цурковський народився 1904 року в родині інтелігентів – радника суду та вчительки. Коли хлопчику було 9 років, сім’я переїхала жити до Львова.

В 12-річному віці юнак приступив до навчання в українській державній гімназії. Саме там він зумів проявити себе як талановиту і розумну дитину. Згодом хлопець створює власну підпільну організацію «Гвардію імені Івана Франка». За це його виключили з навчального закладу.

Юнак постійно цікавився громадським життям, очолював такі організації як Інтелектуальний блок молодіжної всеукраїнської генерації та орган студентських профспілок.

З 20-х років минулого століття Ярослав Цурковський захопився літературою, науковою та видавничою справою. В 1929 році він створив свій головний винахід – контролограф. Протягом 1932-39 років винахідник працював у Польщі директором Інституту психотехнічних досліджень. Після повернення в Україну в 1940 році Ярослав Цурковський знову взявся за вдосконалення свого приладу.

Що таке контролограф та як він працює

Ярослав Цурковський розробив контролограф вкінці 20-х років минулого століття. Прилад отримав широке застосування не лише в СРСР, а й в Польщі та інших європейських країнах.

На жаль, до наших днів не збереглося жодного екземпляру контролографу, який би був справним, а також креслень та проєктів приладу.

Цурковський

Багато років свого життя Ярослав Цурковський віддав теорії контрольності: він досліджував зв’язок психологічних процесів в організмі людини з фізіологією. Саме в цей період він починає працювати над своїм найвідомішим винаходом – контролографом, який практично був пращуром детектора брехні.

Ярослав Цурковський стверджував, що він знає як контролювати поведінку людини в екстремальних ситуаціях. Винайдений ним контролограф був апаратом, який одночасно вимірював реакції людини, параметри контрольності, а також слугував тренажером для корегування поведінки.

За допомогою спеціальних датчиків прилад вимірював показники логістичних та емоційних реакцій. Винахідник зумів поєднати в контролографі десятки різних функцій, замість декількох приладів. Зокрема, пристрій міг вимірювати 70 показників.

Однак, суттєвим недоліком контролографу було те, що дослідження на ньому тривали більше чотирьох годин. При цьому одну годину витрачали на інструктування, а три години безпосередньо на дослідження.

Пристрій мав досить цікавий механізм роботи: людина, яку тестували, весь час сиділа на стільці перед столом, де знаходився контролограф. До пристрою вели педалі. Протягом часу тестування людину поколювали невеликими електричним зарядами чи виводили з рівноваги незвичним  рухом педалей. Згодом контролограф широко застосовували при тестуванні космонавтів, спортсменів та водіїв.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.