Субота, 11 Травня, 2024

Олександр Смакула – геній оптики з Тернопільщини

Багато людей, які мають проблеми з зором не уявляють свого життя без окулярів, адже це не лише красиво, але й зручно. Проте, мало хто знає, що наше життя не було б таким комфортним без винаходу вченого з Тернопільщини Олександра Смакули. Повідомляє «Ternopil-future».

Олександр Теодорович Смакула зайняв гідне місце на сторінках історії української науки, адже вважається одним з найвидатніших фізиків двадцятого століття. Понад 40 років свого життя Олександр Смакула провів за межами України, однак ніколи не забував рідної землі.

Дитинство та юність вченого

Народився Олександр Теодорович Смакула 9 вересня 1900 року в селі Доброводи Збаразького району на Тернопільщині. Його батьки були простими селянами. В рідному селі хлопчик закінчив початкову школу. Після цього розпочав навчання у Збаразькій гімназії.

Перша світова війна не дала завершити навчання. Олександр Смакула освоїв лише два класи Збаразької гімназії. Змалечку хлопець від батька перейняв любов до рідної землі. Тому, попри утиски польської влади активно поширює у своєму селі твори Тараса Шевченка та Івана Франка.

Олександр Смакула брав безпосередню участь в національно-визвольній боротьбі. Зокрема, він вступив до лав Української галицької армії.

В 1922 році талановитому хлопцеві все ж таки вдалося завершити навчання – він з відзнакою став випускником Тернопільської гімназії. Одразу ж в цьому році Олександр Смакула вступив до Геттінгенського університету, який в той час вважався європейським центром науки в Німеччині. Під час навчання українця в університеті в ньому викладали такі відомі вчені як Макс Борн, Роберт Поль та Вернер Гейзенберг.

У 1927 році Олександр Смакула успішно закінчив університет та здобув ступінь доктора філософії. Чоловік став працювати асистентом у фізичному інституті. Його безпосереднім керівником був професор Роберт Поль.

Наукові праці Олександра Смакули

Для уродженця Тернопільщини в Німеччині було багато перспектив для розвитку наукового потенціалу, однак він завжди хотів повернутися додому та працювати на рідній землі. В 1928 році Олександр Смакула отримав запрошення від свого колеги професора Музички працювати в Одесі.

Однак, зважаючи на важкі для України часи науковець змушений був повернутися в Німеччину. Вкінці двадцятого століття активно розвивається одна з основних фізичних теорій – квантова механіка. Олександр Смакула не зміг залишитися осторонь цих подій.

Так, він одним з перших застосував механізм взаємодії електромагнітного випромінювання з твердими тілами. З 1930 року український вчений розпочав роботу в Інституті медичних досліджень в німецькому містечку Гайдельберг, де він очолив оптичну лабораторію.

Олександр Смакула досліджував вітаміни, стероїди та органічні кристали. Фактично він є основоположником квантової органічної хімії. Його розробки створили фундамент для синтезу вітамінів А та В.

Олександр Смакула пояснив причину радіаційного забарвлення кристалів та вивів кількісне математичне співвідношення. Це дослідження отримало назву «формула Смакули».

В 1934 році український вчений очолив дослідну лабораторію у фірмі Карла Цайсса. Олександру Смакулі належить створення натрію та фтористого літію. Авторству науковця відносять і створення мастил, які не піддаються впливу низьких та високих температур.

Оптичні лінзи – великий винахід Олександра Смакули

Протягом 30-40-х років Олександр Смакула зосередив свої зусилля на дослідженнях оптики й спектроскопії кристалів. В 1935 році українець зробив відкриття, запатентоване у Німеччині. Зокрема, він придумав як добитися «просвітлення оптики».

Суть винаходу полягає в тому, що на поверхню лінзи наносять шар певного матеріалу, який сприяє зменшення відбивання світла  від поверхні лінзи. Завдяки цьому збільшується контрастність зображення.

І до сьогодні оптичні лінзи широко використовуються в різноманітних приладах таких як мікроскопи, фотоапарати, біноклі, телескопи та інші оптичні пристрої. Як часто розповідав у листах Олександр Смакула своїм українським друзям, він мусить друкувати свої наукові праці в німецьких журналах, оскільки вони є доступними для наукових працівників.

Також уродженець Тернопільщини винайшов сполуку бром йодид талію, яку широко використовують в приладах нічного бачення.

Робота в США та нові відкриття

В 1951 році Олександр Смакула отримав запрошення обійняти посаду професора Массачусетського технологічного інституту. При інституті науковець згодом відкрив лабораторію фізики кристалів. Лабораторія і до сьогодні вважається найкращим науково-технічним закладом в Сполучених Штатах.

Працюючи в Америці Олександр Смакула приділив увагу дослідженням електрооптичних матеріалів і пристроїв, тонких плівок, напівпровідникових кристалів, надпровідних структур. Свою багаторічну роботу над вивченням фізики монокристалів вчений втілив у монографії під назвою «Монокристали: вирощування, виготовлення і застосування». І для сучасних науковців та студентів книга має неоціненне значення.

Олександра Смакулу обрали повним професором технологічного університету. Варто додати, що він єдиний з українців отримав почесне звання повного професора.

Повернення в Україну

Всі роки на чужині Олександр Смакула прагнув приїхати на Україну. Йому вдалося втілити мрію в життя на жаль лише один раз в 1971 році. Вченого запросили на наукову конференцію у Вірменію. Там заручившись особистою підтримкою Президента Академії наук Радянського Союзу Мстислава Келдиша, Олександр Смакула побував у Києві та своїх рідних Доброводах.

В рідному селі науковець відвідав дорогі серцю місця ще з дитинства. На жаль, це був єдиний приїзд в Україну Олександра Смакули, адже ідеологія того часу не дозволила вченому ще хоча б раз повернутися додому.

Помер видатний українець 17 травня 1983 року в американському містечку Обурн. В пам’ять про Олександра Смакулу в Тернополі заснували обласний фонд названий на його честь. Фонд займається пошуком та поверненням в наукову спадщину праць Олександра Смакули та інших вчених.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.