П’ятниця, 3 Травня, 2024

Біля Тернополя зроблять дороги європейського зразка

Європейський Союз виділив значну частину коштів на об’їзні дороги біля Тернополя, які є частинами міжнародних трас.

Про це повідомляє «Тернопіль майбутнього» з посиланням на інтернет-видання «ГАЛАС».

За підтримки Європейського Союзу має розпочатися будівництво першої черги східного обходу Тернополя. На роботу скеровано 20 млн. євро, що дорівнює 630 млн гривень.

За фінансовою угодою, що була укладена в Брюсселі заплановано, що кошти виділятиме Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). Це перший випадок в історії, що Євросоюз надає Україні грант, коли допомога здійснюється односторонньо, без виплати тих коштів. Бачимо приклад, коли європейська спільнота допомагає при фінансуванні дорожніх робіт без повернення коштів назад.

Важливим у плані транспортної мережі є геополітичне розташування області. Саме через Тернопільщину проходять дві міжнародні автомобільні траси протяжністю майже 1,5 тисячі кілометрів.

Цікавим фактом про стан доріг на Тернопіллі є той, що регіон увійшов до топ-5 областей в Україні, які займають лідерські місця за швидкістю та обсягами здійснення робіт на дорогах державного значення.

Керівник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик зазначає, що минулого року було оновлено 98 кілометрів дорожнього покриття. Він додає, що це рекордний показник для доріг Тернопільщини за багаторічне облаштування доріг.

На трасі Тернопіль-Підволочиськ був проведений значний ремонт та на проїзній частині дороги Р-41. Оновлення траси було одним з пріоритетних напрямків роботи САД, адже вона лежить у північній частині міста і з’єднує автошляхи Тернопіль-Львів та Тернопіль-Кременець. Також вона належить до транснаціонального коридору GO highway.

Протягом минулих років було чимало виділених коштів на фінансування, проте не вдалось повною мірою облаштувати автошляхи. Цьогоріч виділено значно більше коштів автодорожникам області для реалізації всіх задумів щодо ремонту доріг. Грант від Євросоюзу значно полегшить будівництво доріг, які потребують негайного облаштування.

 Під це підпадає перша черга східного обходу Тернополя, протяжність якої становить 8, 6 кілометра. Вона є важливою у плані міжнародного значення та має відповідати високим європейським стандартам. Дорога належатиме до категорії Б і матиме чотири смуги руху, розподільчу смугу із шириною 13 метрів. Вона пролягатиме між населеними пунктами Шляхтинці і Смиківці. Автодор зазначає, що в перспективі можна буде розширити до шести смуг.

Додамо, що підготовчі роботи знаходяться на етапі виконання і проект скоро вступить у дію. Богдан Юлик наголошує, що співпраця з Європейським Союзом є дуже важливою і перспективною, тому потребує відповідати рівню та суттєво покращувати якість доріг.

На 2019 рік заплановано виділити із бюджету понад 33,4 млрд. гривень на розвиток дорожньої галузі, що істотно вплине на її реформування із сучасними підходами.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.