Субота, 27 Квітня, 2024

У Тернополі буде встановлено макет першої гімназії

Чим цікаве 2 листопада для Тернополя, так це тим, що 26 жовтня на вулиці Сагайдачного залили фундамент під п’єдестал макету Першої тернопільської гімназії, а сьогодні вже готова схематична мініатюрка, що дає змогу уявити її цілісну композицію.

Як повідомляє Тернопіль з посиланням на poglyad.te.ua, монтаж здійснено, а урочисте відкриття відбудеться в неділю 4 листопада о 12:00. Про це повідомляє краєзнавець і один з авторів проекту Тарас Циклиняк.

Що важливо, наріжний камінь будівництва гімназії освятили далекого 21 червня 1825 року. До цього часу заклад діяв у приміщенні колишнього домініканського монастиря, допоки не отримав власне приміщення. А фундатором створення гімназії вважають видатного єврейського просвітителя Йозефа Перля. Йосеф Перл (1773–1839) був видатним діячем Гаскали в Галичині. Будучи мешканцем Тернополя він перетворив це місто на один із центрів Просвітництва. Завдяки йому у 1820–1830-х рр. до Тернополя приїхало чимало відомих маскілів, зокрема Нахман Крохмаль та Мендл Сатановер. У 1812 р. у місті відкрилась єврейська друкарня, що видавала книги просвітницької спрямованості. У 1813 р. Й. Перл заснував у Тернополі школу, де поряд з єврейськими предметами викладали світські дисципліни. При школі діяла синагога «Темпль», що згодом наблизилася до реформістських синагог. А син Й. Перла у 1832 р. відкрив у Тернополі першу в Австрійській імперії єврейську аптеку.

Цікавим фактом будівництва гімназії є те, що 25 листопада при будівництві трапилася аварія. Впали дві опори з трьома склепіннями і муром заввишки 8 метрів. Причиною аварії, як з’ясувалося, було те, що гімназію зводили на нещодавно засипаних міських валах.

Закінчили цей навчальний заклад багато видатних українців. Зокрема, літератор Володимир Барвінський, біохімік Іван Горбачевський, фізик Іван Пулюй, кардинал РКЦ Владислав Рубін та ін.

Отже, в Тернополі з’явиться ще один макет!

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.