Середа, 1 Травня, 2024

Коли церква отримає будівлю монастиря, а архів нове приміщення?

Якщо для України епохальною та історичною подією є надання томосу (читай самостійності) на створення та управління своєю православною церквою, то для Тернополя такою ж за значенням подією є передача приміщення обласного архіву громаді УГКЦ.

Як повідомляє Тернопіль з посиланням на teren.in.ua, 7 листопада представники влади уклали меморандум, який передбачає, що обласна адміністрація завершить будівництво нового приміщення архіву на вул. Карпенка, а будівлю монастиря передадуть Тернопільсько-Зборівській єпархії Української Греко-Католицької Церкви. Обласна влада вкотре обіцяє, що до 1 лютого 2019 р. будівля архіву буде готова до використання, адже й до переїзду. Відповідно туди ж переведуть відповідний структурний підрозділ. Також це значить, що з середини лютого установа почне перевозити документи (1,5 млн. одиниць справ), а з 25 березня церква зможе зайняти приміщення архіву, де колись був монастир.

Митрополит Василій Семенюк повідомив, що за більш-ніж чверть століття незалежності України влада не змогла побудувати нового архіву, і лише за президента П. Порошенка, уряду країни та голови обласної адміністрації С. Барни це вдалося зробити. А отже тепер в країні буде один з найкращих архівів. Також митрополит благословив справу перенесення архіву.

Справу не вдалося б завершити, якби не фінансування з бюджету держави та області. До слова з бюджетів було виділено майже 26 млн. грн. на завершення всіх робіт. Також на ці ж гроші буде закуплене необхідне для працівників обладнання.

Як висловився Степан Барна Архикатедральний собор Української греко-католицької церкви – це пам’ятка національного значення. А тому келії та інші приміщення мають використовуватися за призначенням, а саме для потреб духовних, освітніх, просвітництва.

Отож, очікуємо завершення будівництва, святкового відкриття архіву, а також передачі його старого приміщення церкві.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.