Четвер, 25 Квітня, 2024

Бучацька ратуша потрапила до рейтингу найкрасивіших споруд

Протягом 14-18 століттях в європейських та українських містах активно будували ратуші, які відігрівали роль органів місцевого самоврядування. Повідомляє «Ternopil-future».

Щоправда, ратуші зазвичай будували в тих містах, які не мали магдебурзького права. Через це містечка називали ратушними. До наших часів в Україні збереглося чимало споруд тих часів, серед яких можна побачити справжні історичні скарби.

Портал «Відкривай Україну» назвав найкрасивіші ратуші в Західній Україні. До п’ятірки потрапила і Бучацька ратуша, яка є пам’яткою архітектури національного значення. Її побудували в 1751 році в стилі рококо. Фінансував будівництво ратуші граф Микола Потоцький.

Ратуша знаходиться на Ринковій площі Бучача. Її авторами є талановиті майстри тих часів Бернард Меретин, який безпосередньо керував її будівництвом та Іоанн Пінзель, головним завданням якого було зовнішнє оздоблення будівлі. За своїм оздобленням та архітектурою Бучацька ратуша не має рівних серед інших споруд в Україні.

Варто додати, що до п’ятірки найкрасивіших ратуш потрапили Чернівецька, Львівська, Дрогобицька та Снятинська.
Нагадаємо, Бучацьку ратушу відкрили для туристів лише у минулому році. Протягом десяти років тривала реставрація будівлі. Кошти на відновлення легендарної ратуші виділив Державний фонд регіонального розвитку.

У відновленому приміщенні відкрили музей з оглядовим майданчиком. На реставрацію ратуші з державного бюджету виділили 9 мільйонів гривень, ще 3 мільйони спрямував місцевий бюджет.

Після завершення усіх ремонтних робіт в будівлю Бучацької ратуші перенесли краєзнавчий музей. Зокрема, на другому поверсі розмістили експозицію, на першому – адміністрацію музею. На фасадах ратуші мають розмістити 9 скульптур авторства Іоанна Пінзеля, пошкоджені експонати показуватимуть в музеї.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.