П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Історія Бучацької ратуші

В місті Бучач знаходиться унікальна пам’ятка архітектури, яка збереглася до наших часів з 18 століття. Старовинна будівля кожного року приваблює сотні туристів. Повідомляє «Ternopil-future».

Коли побудували Бучацьку ратушу

Точної дати побудови архітектурної споруди зараз невідомо. В різних джерелах вказується 1743 або 1755 рік. Ініціатором спорудження виступив власник міста канівський староста Микола Потоцький. Працювали над проєктом ратуші архітектор Бернард Меретин та скульптор Йоган Пінзель.

Ратуша знаходиться в центрі ринкової площі. Вона являє собою двохповерховий будинок, на кожному поверсі є 12 кімнат. Споруду розмістили на ярусі пивниць. Головний фасад будівлі прикрашали п’ять балконів, що спиралися на скульптурні консолі. Однак, до наших днів оригінальні балкони не збереглися.

В центрі будинку розміщена вежа з гвинтовими сходами. Вона піднімається над дахом будинку та прикрашена куполом з ліхтарем, що виконаний в стилі рококо. На другому ярусі вежі знаходиться невеличкий балкон.

Проте, найголовнішою прикрасою ратуші є комплекс скульптур з історії Стародавньої Греції. З історичних джерел відомо, що всього на фасаді будівлі знаходилися 14-16 скульптур. Для сучасників збереглася лише невелика їхня частина зі значними пошкодженнями.

ратуша

Так, на сьогодні збереглися такі композиції скульптур як «Посейдон втихомирює морські хвилі», «Геракл роздирає пащу немейському леву», «Давид перемагає Голіафа», «Геракл убиває Лернейську гідру». Також є окремі постаті Феміди, Полоненого та Турка.

Ймовірніше за все, де знаходяться пивниці, були торгові ряди. На першому поверсі розміщувалися крамниці. Другий поверх слугував місцем для роботи чиновників.

В 19 столітті в ратуші трапилася пожежа, яка знищила більшість унікальних скульптур. Протягом 8 років з 1982 до 1990 року в приміщенні будівлі розміщувався краєзнавчий музей. З 90-х років минулого століття будинок знаходиться у стані тривалої реконструкції.

Реконструкція Бучацької ратуші

Лише в 2009 році місцева влада взялася за повномасштабну реконструкцію ратуші, що триває більше 10 років. Будівля повністю закрита для туристів. Її відкриють після завершення усіх робіт.

Наразі внутрішні роботи знаходять на стадії завершення. Всередині ратуші розмістять краєзнавчий музей з оглядовим майданчиком. На відновлення архітектурної пам’ятки держава виділила 9 мільйонів гривень, місцева влада спрямувала майже чотири мільйони гривень.

Міська влада Бучача планує розмістити оглядовий майданчик і на вежі, однак для цього потрібно вирішити питання з безпекою.

Однак, роботи по відновленню зовнішнього фасаду проводитимуть надалі. Наразі центральний фасад ще не готовий, проведення робіт гальмують розкопки, які проводять довкола ратуші. Археологи впевнені, що під ратушею ще має бути цокольне приміщення. Про це свідчать сходи, які ведуть до низу.

Що ж стосується легендарних скульптур, які прикрашали фасад, до наших часів збереглися лише 9 скульптур. Їх передали на реставрацію у краєзнавчий музей. Натомість на фасаді розмістять копії скульптур.

Варто додати, що Бучацька ратуша є найдавнішою ратушею в Україні, яка практично повністю збереглася без суттєвих перебудов. Вона є архітектурною пам’яткою доби пізнього Барокко і чудово поєднує в собі елементи архітектури та скульптури.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.