Середа, 24 Квітня, 2024

На Тернопіллі відкрили оновлені "ретрозали" замку

Після реставрації Збаразького замку у ньому відкрили незвичні кімнати для туристів, які відновлені до свого первозданного вигляду. Робота над цим тривала два роки, але архітекторам цілком вдалось реалізувати задум.

Про це повідомляє «Тернопіль майбутнього» з посиланням на «Файне місто Тернопіль».

Для реставрації виділили три мільйони гривень для реконструкції двох нових кімнат. За планами архітекторів вони мали бути відновлені до того вигляду, з яким були у 17 столітті.

Архітектор Юрій Вербовецький зазначає, що у золотій залі прийомів докорінно змінили зовнішні параметри. Усе, що знаходиться у замку (меблі, атрибути) відповідають стилістиці тих часів. Він вказує, що багато речей є автентичними, а є багато копій оригіналів портретів, що знаходяться в українських музеях. Для порівняння він показує вигляд кімнати до реконструкції та після відновлення, де вже є результат проекту.

У змінній залі виставок розташовані експонати заслуженого художника України Миколи Шевчука. У цій же кімнаті буде 20 картин митця. Виставка вже кілька років поспіль має назву «У нашім раї на землі…», де представлені роботи різних періодів творчості художника.

Микола Шевчук підкреслює, що таке найменування фактично підкреслює усю нашу українську історію і все те, що відбувалось. Виставка представляє як позитивні, так і трагічні сторінки історії у творчості митця.

Очільник Тернопільської ОДА Степан Барна зосередив увагу на тому, що реставрація замків на Тернопільщині буде проходити впродовж року. Також до відкриття готують Бучацьку ратушу, яку реконструюють кілька років. Для цього з бюджету виділили майже 12 млн. грн.

Зазначимо, що на Тернопільщині знаходиться третина замків України. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.