П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Тернополяни зможуть замовляти монети, присвячені Томосу

Монети, присвячені Томосу, будуть у вільному доступі з 25 березня 2019 року. З того часу їх можна буде замовити як собі, так і в якості оригінального подарунка комусь.

Про це повідомляє «Тернопіль майбутнього» з посиланням на інформаційне видання «Радіо Свобода».

Національний банк України створює доступ з 12 березня на онлайн-замовлення монет, приурочених до історичної події «Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України».

Прес-служба НБУ поінформувала, що в продажі монети з’являться 25 березня 2019 року. Вони мають бути трьох номіналів ‒ 5 грн. (з нейзильберу, тираж 75 тисяч штук), 20 грн. (зі срібла з локальною позолотою, тираж 4 тисячі) та 100 грн. (із золота, 1,5 тис.).

На одній стороні монети розташований малий державний герб України і відбитки печаток Вселенського патріарха Варфоломія та глави ПЦУ Епіфанія.

На реверсі показаний фрагмент томосу на фоні бань Софійського собору, а по обидва боки від цього позначена дата його вручення – 6 січня 2019 рік.

У цьому повідомленні ідеться про те, що монети продовжать серію «Духовні скарби України». Вони присвячені Томосу про автокефалію Православної церкви України.

Поки вартість нових монет не розголошують.

Варто додати, що раніше Національний банк України випустив монету, що входить у серію «Фауна у пам’ятках культури України». Вона іде номіналом 5 гривень.

Нагадаємо, що 5 січня 2019 року Томос про автокефалію церкви підписав Вселенський патріарх Варфоломій у патріаршому храмі Святого Георгія, що в Стамбулі. 6 січня документ було передано предстоятелю ПЦУ Епіфанію, а також посох як символ затвердження цього.

Завдяки такому указу церква отримала незалежність і канонічність. Щоправда, цій історичній події передував Об’єднавчий собор українських православних церков, який пройшов 15 грудня 2018 року.

Після вручення Томосу Київський патріархат врешті став визнаним православним світом. Після таких суттєвих змін створили певний порядок переходу до помісної церкви, де потрібно згоду 2/3 членів релігійної громади, реєстрацію змін статуту та зберігання майна релігійної організації.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.