П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У Тернопільській церкві виявили давню історичну знахідку

В одній з найдавніших Тернопільських церков виявили архітектурну знахідку – в’їзну браму Кам’янецьку. Архітектори припускають, що це може спричинити справжній ажіотаж у місті, адже до цього не віднаходили жодну із в’їзних брам.

Про це пише «Тернопіль майбутнього» з посиланням на сюжет Т1 Новини.

Церква Різдва Христового вважається однією з найдавніших споруд Тернополя. У місті її символічно називають «зеленою церквою».

Мало хто з тернополян знає, що на її місці стояла дерев’яна церква, яку іменували середньою. Вона згоріла наприкінці 16 ст., а кам’яну будівлю почали будувати у липні 1602 року і споруджували протягом шести років. Зважаючи на буремні історичні події, з того часу церкву часто руйнували і відбудовували.

Незмінним храм залишається з 1936 року і зовнішній вигляд споруди вимагає реставрації. Наразі готують документацію, аби церкву відбудували і замінили покрівлю.

Головний спеціаліст відділу культури Тернопільської ОДА Ярослав Пелехатий зазначає, що проектом передбачено очищення зовнішніх стін від цементного набризку, який ще нанесли у радянський період. Він створює сіризну на фасаді, а прибравши його, можна буде побачити кожен камінчик і шов.

Проектною документацією реставраційних робіт зайнялась архітектурна майстерня Юрія Вербовецького. Уважно дослідивши споруду, майстри зробили надзвичайне відкриття. Це до того, що призначення одного із виступів церкви неможливо визначити.

Головний архітектор проектів реставрації пам’яток архітектури Юрій Вербовецький каже, що є велика різниця у кладці стін всередині храму.

«Ми робили порівняльний аналіз щодо цього і можемо спостерегти стики в місцях, де була прибудована частина церкви. Кладка однієї з частин відрізняється за своєю структурою від іншої».

Юрій Вербовецький припускає, що це одна з найдавніших в’їзних брам Тернополя. Він пояснює, що ззовні Тернопіль був там, де зараз вівтарна частина церкви. За словами архітектора, приміщення в’їзної брами знаходилось поміж арками, що в церкві. Юрій каже, що стіни з вікнами і балконами були боковими в’їзної брами міста Тернополя до 17 ст. Проте архітектор додає, що це потрібно науково дослідити та обгрунтувати, аби це не здавалось вигадкою.

У разі достовірного підтвердження цієї історичної знахідки, «зелена церква» може стати ще однією Меккою для туристів.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.