Субота, 27 Квітня, 2024

На Тернопільщині розпочалася реставрація стародавнього палацу

В Золотому Потоці стартували реставраційні роботи з відновлення панського палацу. Повідомляє «Ternopil.future» з посиланням на «Терен».

За своїм віком стародавня споруда нараховує більше 180 років. Однак, протягом останніх десятиліть колись величний палац прийшов у повний занепад. Лише тепер з появою додаткових коштів від реформи децентралізації Золотопотіцька громада взялася реставрувати палац.

Так, в споруді вже розмістили місцевий Центр позашкільної роботи з учнівською молоддю. Після завершення усіх реставраційних робіт панський палац може стати однією з основних родзинок міста, що дозволить приваблювати тисячі туристів з усіх куточків України, а також cпоруда стане новою локацією для проведення фотосесій.

Варто додати, що палац  у Золотому Потоці має досить цікаву та довгу історію. Близько двох сотень років тому він належав місцевому дідичу Ольшевському. Згодом споруду купив шляхтич Влодзімєж Гнєвож, який протягом багатьох років проживав у помісті з родиною.

Проте, в 1939 році розпочалися репресії проти польського населення і шляхтич разом з родиною змушений був поспіхом втікати з палацу. Як спадок після польського володіння залишилося помістя з пивницями та великим парком. Однак, радянська влада швидко знищила споруду, надавши їй звичайного вигляду «совдепівських» приміщень. Десятиліттями панський палац знаходився у напівзруйнованому стані і усі ці роки жодних реставраційних робіт на території помістя не проводилося.

Слід зазначати, що в Збаразькому замку цьогоріч відкрили унікальну експозицію – оновлений Золотий зал. Протягом двох років тривали реставраційні роботи з відновлення попереднього вигляду величної споруди. З державного бюджету на реставрацію виділили близько 3 мільйонів гривень.

На сьогодні в Збаразькому замку для туристів відкриті Білий камінний зал, Панська вітальня, Дзеркальний зал, а також аркові галереї.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.