Вівторок, 19 Березня, 2024

В Тернополі візьмуться за реставрацію одного з найдревніших храмів

В місті відновлять пам’ятку архітектури 17 століття – Церкву Різдва Христового. Храм знаходиться на вулиці Руській і вже давно потребує реставрації. Повідомляє «Ternopil-future». Інформація про проведення тендеру з’явилася на сайті публічних державних закупівель Prozorro.

Загалом на реставраційні роботи планують витратити більше 5 мільйонів гривень. Замовником тендеру виступила релігійна організація Парафія храму Різдва Христового Тернопільської єпархії Української автокефальної церкви.
Тендерну процедуру розпочали в жовтні. Переможцем торгів стало товариство з обмеженою відповідальністю «Тернопільбуд».

Ремонти планують розпочати ще цього року. В планах релігійної організації провести в храмі заміну вікон і дверей, гідроізоляцію, реставрації потребують дах, фасад та один з центральних куполів. Відповідно до норм пожежної безпеки на храмі встановлять захист від блискавки, а також обладнають будівлю засобами захисту від вогню. Загалом ремонтні роботи можуть завершити до 2021 року. Наразі триває підготовка церкви до реставрації.

За словами отця Володимира Ільчишина, ремонту давно потребує і середина церкви, однак оновлюватимуть храм поступово. Слід зазначити, що частину коштів в сумі двох мільйонів гривень на реставрацію церкви виділила міська рада та обласний бюджет, ще три мільйони гривень власних коштів на ремонт виділить Церква Різдва Христового. Останній раз масштабні роботи в храмі проводилися ще в 90-х роках минулого століття.

Церква Різдва Христового вважається однією з найдавніших пам’яток архітектури в Тернополі. Храм спорудили в 1602-1608 роках. На його місці колись знаходилася дерев’яна церква, яку в 15 столітті знищила пожежа. Головною цінністю церкви є ікона Божої Матері Тернопільської.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.