П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Особливості та нюанси зимових тренувань

Якщо ви зібралися продовжити тренування на відкритому повітрі, не дивлячись на мороз і сніг, вашій силі волі можна лише позаздрити. Такі заняття спортом тягнуть за собою як певні ризики для здоров’я, так і величезну користь, за умови грамотного підходу:

  1. Загартування характеру. Не так легко взяти себе в руки і почати тренуватися, коли на вулиці лежать тонни снігу та мороз пробирає до кісток. Перемагаючи себе в подібних умовах, людина зміцнює силу волі і характер.
  2. Збереження досягнутого прогресу. Більшості людей доводиться відновлюватися після зими, повертати м’язам тонус і скидати зайві кілограми. Тренуючись навіть взимку, ви будете лише прогресувати.
  3. Більш ефективне спалювання жиру. Якщо хочете схуднути, то зимові пробіжки – ідеальне рішення. Як показують дослідження, холодне повітря змушує організм інтенсивніше спалювати жирові запаси з однією єдиною метою – зігрітися. Метаболічна активність зростає на 10-15%, що, в кінцевому підсумку, призводить до швидкої втрати ваги.
  4. Загартовування імунітету. Бігаючи в умовах сильних морозів, людський організм зміцнюється і стає більш стійкий до різного роду захворювань. Тут важливо лише стежити за тим, щоб тіло під час занять не перегрівалося і не переохолоджуватися. Для цього потрібно ретельно підходити до вибору одягу, і обов’язково носити чоловічу термобілизну. Така екіпіровка дозволить зберегти тепло і відведе зайву вологу назовні. Ідеальний комплект включає: утеплені тайтси, бігову сорочку, куртку, теплі рукавички, шарф і зимові штани. Також важливе взуття – вибирайте зимові кросівки з утеплювачем і гарною гумою, яка не буде ковзати навіть в ожеледь.

Але, щоб всі ці плюси не звели до банальну застуду через неуважність і недбале ставлення до власного організму, до таких тренувань потрібно підходити з розумом.

Правила зимових тренувань

Представляємо 5 правил, які однаково добре підійдуть як для чоловіків, так і для жінок:

  1. Розминайтеся не менше 10-15 хвилин. Біг підтюпцем – відмінний спосіб розігріти тіло і підготувати до майбутніх навантажень. Робіть кругові рухи суглобами рук і ніг для того, щоб вони «змастили». Якщо ви молодий, то можете подумати, що вам це не потрібно, але повірте: в зрілому віці ви зрозумієте, що все було не дарма.
  2. Розтягуйтеся. Це один з кращих способів уникнути травм.
  3. Подбайте про екіпіровку. Про це ми говорили трохи вище – у вас обов’язково повинен бути повний комплект термобілизни, якщо тренуватися плануєте на регулярній основі.

 

тренировки

4. Вибирайте відповідний маршрут. Не варто випробовувати долю і бігти по незнайомому маршруту, так як з цієї причини підвищиться ризик травматизму. Під снігом можуть бути вибоїни.

5. Починайте поступово. Навіть якщо в літній період ви легко могли бігати 30-50 хвилин без перерв, в холодну пору року починати потрібно з невеликого. Для перших 2-3 занять достатньо 15-20 хвилин. Збільшуйте час тренувань на відкритому повітрі поступово, щоб організм звикав.

6. Після тренування якомога швидше вирушайте додому – вам буде потрібно якийсь час, щоб зігрітися і змінити одяг на сухий і свіжий.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.