Вівторок, 19 Березня, 2024

Новий міський парк Тернополя працюватиме на основі технології Smart City

В Тернополі готуються до облаштування нового міського парку, що буде розташований в мікрорайоні № 14. Загалом площа парку складатиме більше 10 гектарів та охоплюватиме вулиці Тарнавського, Володимира Великого, Липницького та Київської. Повідомляє «Ternopil-future».

Минулого року міська влада оголосила всеукраїнський конкурс на кращий проєкт парку. Перемогу отримала команда архітекторів Сергія Гори, Наталії Гори і Назарія Тувакова. Переможцям конкурсу Тернопільська міська рада виділила 15 тисяч гривень.

Як виглядатиме новий парковий комплекс

Новий відпочинково-розважальний парк облаштують за допомогою технології Smart City. Це буде перший в Тернополі технологічний парк, де застосовуватимуть енергозберігаючі технології. Також на території відпочинкового комплексу облаштують заправку для електромобілів.

За задумом авторів проекту в новому парку кожен тернополяни зможе знайти собі заняття до душі. Зокрема, міська влада облаштує футбольне поле, веломайданчик, скейт-майданчик, майданчик силових тренажерів, а також ігрові зони для дітей.

В центральній частині парку знаходитиметься виставковий центр у формі соняшника, де митці зможуть організовувати різноманітні виставки. Архітектори пояснюють, що обрали саме форму соняшника, оскільки рослина символізує життя.

парк

Дивуватимуть тернополян і оригінальні зелені зони. Зокрема, на території парку з’являться сухий фонтан, сад квітів та зелені амфітеатри. Якщо порівнювати з іншими парками, за площею він є досить невеликим. Долучили до проекту нового парку і громадськість: всі бажаючі могли надати свої пропозиції, які також враховували в кінцевому варіанті парку. Загалом нова паркова зона має бути відпочинковою, розважальною та мати багато зелені.

Що таке Smart City

Технологія «розумного міста» має на меті полегшити взаємодію місцевих жителів та міста із застосуванням новітніх технологій. В європейських країнах широко застосовують концепцію Smart City.

Наприклад, в Барселоні сенсори показують вільні місця для паркування. В той час як в Амстердамі відповідні датчики показують заповнення сміттєвих баків. Українські міста не так активно впроваджують новітні технології, як їхні європейські колеги. Проте, протягом останніх років Тернопіль запроваджує концепцію міста в смартфоні.

Зокрема, в Тернополі за підтримки місцевої влади з’явилися електронні закупівлі, громадський бюджет, електронні петиції, інтерактивні карти, сіті-бот. Важливими нововведення є запровадження елетронних квитків, онлайн-запису до лікарів та можливості оплатити комунальні послуги за допомогою спеціальних додатків.

Варто додати, що біля Театральної площі встановили лавки, де є usb-порти для підзарядки, які живляться від сонячних панелей. На зупинках громадського транспорту встановили монітори, що показують точний час прибуття маршруток і тролейбусів, а також іншу корисну інформацію.

Допомагають правоохоронцям і камери відеоспостереження, які виявляють в режимі реального часу порушення правил дорожнього руху.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.