Четвер, 2 Травня, 2024

Житель Тернопільщини збудував будинок без жодної цеглини та металевих конструкцій

На дивовижний будинок в селі Петриків, що знаходиться біля Тернополя, приїжджають подивитися навіть тернополяни, адже будівля має незвичну форму та вигляд. Повідомляє «Ternopil-future».

Будинок збудований без цегли та гострих кутів. Натомість основою будівлі є фундамент з скляних пляшок. Замість стін в будинку – дерев’яний каркас.

Як виникла ідея спорудити круглий будинок з скляних пляшок

Власник будівлі Володимир Сеньків розповів, чому вирішив збудувати нестандартний будинок та як живеться у ньому молодій сім’ї. Коли чоловік тільки розпочинав будівництво, реакція місцевих жителів була неоднозначною. Одні люди дивувалися з незвичного проєкту, інші думали, що Володимир Сеньків будує церкву.

Ззовні будинок нагадує кулю. Житло складається з трьох кімнат, загальна площа будинку – 55 квадратних метрів. При цьому на будівництво знадобилося всього лише два місяці. Незвична кругла форма будівлі дозволяє економити тепло та таким чином заощаджувати сімейний бюджет.

Винахідник з Тернопільщини розповів, що будинок споруджував сам разом з родиною, таким чином економлячи на майстрах. Своє житло Володимир Сеньків називає «зроби сам». Усі зовнішні та внутрішні роботи допомагали виконувати рідні. Архітектором був двоюрідний брат, який розрахував всі розміри.

Володимир Сеньків зазначив, що вирішив будувати будинок за принципом футбольного м’яча. Для цього він всі шестикутні чорні та білі латки поділив на трикутники і таким чином розрахував розміри будівлі. Після цього ще додатково перевірив всі розрахунки на спеціальному калькуляторі, який знайшов в інтернеті.

будинок

Загалом все будівництво обійшлося в 10 тисяч доларів, що набагато дешевше, ніж будувати стандартне житло. Окрім цього помешкання надзвичайно енергоефективне.

Чималу суму власники планують заощадити і на опаленні будинку. Всередині житла знаходиться двоковпакова піч. Вона краще віддає тепло для будинку,а також потребує меншої кількості дров, ніж звичайна піч.

Нестандартними є фундамент та сходи в будинку. Зокрема, для основи помешкання використали більше 5 тисяч пляшок, а сходи зробили з шин. Замість утилізації шини слугують незамінним елементом будинку.

Нова будівельна технологія – каркасний будинок у вигляді сфери

В Україні лише набирає популярності будівельна технологія, за допомогою якою споруджують житло у формі сфери чи кулі. Варто додати, що подібна технологія не є новинкою, адже в стародавні часи будинки споруджували лише в формі сфери.

Такий тип житла був поширений у Західній Європі. Сучасну ж технологію будівництва започаткували в першій половині 19 століття. Її основоположником вважається американський інженер Річард Фуллер.

Хоча й круглі будинку зовні виглядають зовсім мініатюрними, всередині вони є дуже просторими. При цьому купольні будинки за своєю стійкістю перевершують будівлі звичайного типу.

Будинки у формі сфери мають безліч переваг таких як: екологічність, бюджетність, простота в обслуговуванні та пристосованість до кліматичних умов України.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.