Вівторок, 30 Квітня, 2024

Скалатський замок, що відродився з попелу

Скалатська фортеця – це одна із небагатьох архітектурних пам’яток, якій дійсно вдалося  чудово зберегтися до наших днів, незважаючи на історичні події, що розгорталися на теренах Тернопільщини. Він розташований у невеличкому містечку Скалат, у його південно-західній частині, заплаві річки Гнилої. Мало хто знає, але свого часу ця фортеця кілька разів була вщент знищена, проте їй вдалося відродитися. Далі на ternopil-future.

Це ще один історичний і культурний об’єкт, який вартий уваги любителів подорожей і туризму. Запевняємо, що поїздка у Скалатський замок,  подарує вам масу приємних емоцій та вражень!

Який вигляд колись мав Скалатський замок?

Про містечко Скалат відомо ще з XVI століття. Щоправда, замок було побудовано трохи пізніше. Його звели лише у 1630 році за сприянням Кшиштофа Віхровського. Замок побудували на місці, де колись розміщувалися давніші оборонні споруди. Через деякий час на заплаві Гнилої, між двома її притоками виросла нова фортеця. Матеріалом для будівництва послугував пісковик. Згідно плану, цей замок-фортеця мав вигляд чотирикутника, щоправда, не зовсім рівного. 

Він має дещо нерівні сторони, з довжиною 92, 72, 72 і 63 метри. Кути будівлі зміцнені завдяки чотирьом вежам. Насправді, у разі нападу, до замку було дуже важко підібратися, адже з усіх боків він був захищений ровами. У разі небезпеки, вони дуже швидко наповнювалися водою. Їх глибина сягала близько 2 метрів. Мури замку теж мали значні розміри – сягали 6 метрів заввишки. На схилах рову стояли п’ятикутні вежі. 

Особливість місцевості також відігравала велику роль у захисті оборонної фортеці. Тут переважали болота через близьке розміщення річки. Увійти до замку колись було не так і просто. На вході розмістили дерев’яний підйомний міст, який у разі небезпеки піднімали. А ще чотири вежі, що дотепер знаходяться на кутах. Вони виходили на подвір’я й були розвернуті до поля всередину фортеці. Скалатський замок вирізняється й великою кількістю підземних ходів. На думку дослідників, вони можуть сягати навіть Гримайлова, що знаходиться за 12 км від Скалату.

Тривалий час Скалатський замок мав важливе стратегічне значення. Через це, було багато бажаючих володіти цією ціною спорудою протягом усього її існування. Цю неприступну фортецю ще називали твердинею Поділля. 

Скалатська фортеця зазнала значних руйнувань у козацький період. Її кілька разів навіть відбудовували. У добу Хмельниччини, під час походів, замок було зруйновано у 1648, 1649 та 1651 роках. Відбудувати повністю вдалося лише наприкінці 17 століття. 

Тоді ж дуже пошкодила будівлю і татарсько-турецька навала у 1667 та 1672 році. Це позначилося, передусім, на стані фортифікацій споруди. Та попри це, місцеві мешканці тримали героїчну облогу кілька днів. Після здобуття фортеці, вона на деякий час втратила своє оборонне значення. До неї деякий час нікому не було діла, тому відновленням споруди ніхто не займався.

Як змінювався замок?

Все змінилося наприкінці XVII століття. Замок перейшов у власність Яна Фірлея. У той час він був одним із найбільших польських державних діячів. Походив зі шляхетського роду Фірлеїв. Можновладець повністю перебудував фортецю, змінив її з оборонної на житлову споруду. Деякий час разом із своєю дружиною навіть мешкав у ній. Нові прибудови, форми та елементи Скалатського замку були виконанні у стилі бароко. Колишня вежа з дерев’яним підвісним мостом стала господарським в’їздом. Поступово змінюється весь першовигляд споруди. Кожна нова реконструкція здійснювалася виключно за потреби її власників.

Листівка 

У XVIII столітті замок ніхто не доглядав. Тому вся його споруда з часом почала руйнуватися. Лише наприкінці цього ж століття, його вдається дещо відновити новій власниці Маріанні Щипіоновій-Водзицькій. Завдяки їй, башти було добудовано та вкрито черепичним дахом. Прибудували палац у стилі бароко та бічні арки- входи. Їх прикрашали фігури лицарів, які тримали у руках щит. 

За наказом Щипіонової-Водзицької на території Скалатського замку створили невеличкий парк, у якому зростали низькорослі рослини. Ще одну реконструкцію здійснили у ХІХ столітті. Тоді на замовлення графа Ростовського було збудовано костел і відреставровано башти.

Скалатський замок у період війн

Чималих руйнацій Скалатський замок зазнав на початку ХХ століття. Під час Першої Світової війни, його вщент зруйнували, проте споруду вдалося відновити, щоправда не повністю. Багато важливих деталей було навіки втрачено. У той час замок мав останнього власника Олександра Потоцького. Він подарував його міській раді. 

Вдалося фортеці пережити і події Другої Світової війни. Під час військових дій він знову зазнав значних руйнувань. Деякий час його використовували для господарських потреб. Проте вже у 60-х роках минулого століття вщент зруйнована будівля почала “відроджуватися з попелу”. Розпочалися активні роботи з відновленням оборонного комплексу. Тоді ж відбулося й дослідження його залишків. Наприкінці ХХ століття, за сприянням Львівського інституту “Укрзахідпроектреставрація” пройшло обстеження історичної пам’ятки. 

“Укрзахідпроектреставрація” є державним підприємством. Вони працюють на території 9 областей України. Основне завдання полягає у відборі здобутків і шедеврів народної архітектури й внесення їх на облік у ЮНЕСКО. Ними було опрацьовано більше сотні різних проектів архітектурних пам’яток, які потребують негайної реставрації. Так вдалося врятувати близько 100 старовинних дерев’яних церков і замків, зокрема й Скалатський.

Фортеця-замок у сучасності

У 1990 році, під керівництвом М.Гайди було розроблено проєкт реставрації та план того, як саме вивести замок з аварійного стану. Відтворити стіни вже вдалося наприкінці 2000-х. Разом із тим, створили черепичне покриття веж і зміцнили їх фундамент. 

У 2003 році Скалатський замок- фортеця увійшов до складу Національного заповідника “Замки Тернопілля”. Тоді ж розпочалися й активні реставраційні роботи. За свою мету вони ставили збереження національної й культурної спадщини, а також використання  її як туристичний об’єкт. Тернопільщина є багатою на історичні споруди, замки та фортеці, але, на жаль, туризм тут не так добре розвинений, як, наприклад, у Львові. Чимало архітектурних пам’яток досі є невідомими навіть для мешканців нашої області. 

Сьогодні замок радо вітає усіх туристів у містечку Скалат. Його стіни відновлено, а вежі вкриті новою черепицею. Реставраційних робіт зазнала також брама і підйомний міст. На території замку-фортеці працює зал зброї, де експонатами виступає старовинне знаряддя, яке використовувалося у боях. Також присутній і археологічний зал, де зберігається все те, що вдалося віднайти під час археологічних розкопок у нашому краї.

За час свого існування, Скалатський замок неодноразово зазнавав серйозних руйнувань, а під час воєн, його взагалі було вщент знищено. Та незважаючи на це, станом на сьогодні, споруду вдалося відновити, хоч і не повністю.

Існує навіть ЗD модель Скалатський замку. Завдяки їй, кожен матиме можливість більш детально ознайомитися з особливостями фортеці, її первісним виглядом. Адже, на жаль, дещо з елементів навіки втрачено. Та сучасні технології  дозволяють нам з легкістю відтворити все це як 3D модель. Це дасть нам більш чіткіші уявлення про особливість архітектурної пам’ятки у минулому.  

Скалатський замок варто відвідати кожному. Містечко знаходиться неподалік Тернополя, за 33 км від обласного центру. Власним авто необхідно їхати дорогою Тернопіль-Хмельницький. У селі Смиківці потрібно повернути праворуч, у напрямку, що веде до Скалату. Так, як замок знаходиться у самому містечку, труднощі з його пошуком не виникатимуть. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.