Четвер, 25 Квітня, 2024

Домініканський костел Чорткова – архітектурна прикраса Тернопільщини

В центрі Чорткова височіє один з найвеличніших костелів України – Домініканський. Побачивши його один раз, ви захочете ще приїхати в місто, щоб полюбуватися старовинною архітектурою.Повідомляє «Ternopil-future».

Історія Домініканського костелу

Костел Матері Божої, святого Розарія і святого Станіслава збудували в 1610 році для монастиря домініканців. В давні часи костел мав не лише духовну функцію, але й слугував оборонною спорудою. В той час він ще був оточений міцними кам’яними мурами з високими баштами. На жаль, до наших днів мур не зберігся, залишилися лише руїни башт. Тому, під час нападів монголо-татарських орд жителі Чорткова переховувалися за його мурами.

В костел неодноразово приїжджали високі чини Польщі. Так, в 1663 році польський король Ян Казимир під час походу на Смоленськ відвідав Чортків, де взяв участь в літургії. Побував в Домініканському костелі і король Ян ІІІ Собєський. В 19 столітті храм ледве вміщав всіх бажаючих відвідати богослужіння. При цьому кількість парафіян постійно зростала. Тому, виникла потреба в новому, більш просторому храмі.

Через це будівлю старого костелу з мурами частково розібрали, а на його місці почали будівництво нового просторого храму. Керував спорудженням костелу польський архітектор Ян Саса-Зубжинський.

костел

На початку 20 століття містяни мали змогу відвідати богослужіння в новій будівлі, виконаній в стилі надвіслянської готики. Храм прикрашали скульптури святих, які виконали іноземні майстри Чеслав Стовп та Діаман Станкевич.

Домініканський костел з часів Першої світової війни і до наших днів

Варто додати, що перебудова Домініканського костелу тривала десять років і була повністю завершена перед початком Першої світової війни. Однак, католики Чорткова не довго насолоджувалися богослужіннями в новозбудованому храмі.

В 1914 році в місто прийшли російські окупаційні війська. Вони намагалися вивезти з Чорткова все цінне. Російські військові зняли та вивезли два дзвони з костелу. Залишився лише один найбільший дзвін, який окупантам не вдалося зняти через його велику вагу. Проте, через два роки дзвони вдалося повернути на місце.

Більш жорстокою виявилася радянська влада, яка перед наступом німецької армії в 1941 році підпалила костел і монастир. Усіх отців-домініканців закатували на околицях Чорткова. Пожежа пошкодила будівлю, однак повністю не зруйнувала.

До 1946 року Домініканський костел перебував у підпорядкуванні римо-католиків. В 1947 році його передали православному духовенству. В часи Радянського Союзу приміщення храму використовували як склад міськторгу. Лище в 80-роках минулого століття костел все ж таки повернули домініканцям.

Слід зазначити, що Домініканський костел є безсумнівною прикрасою Тернопільщини, на яку приїжджають подивитися сотні туристів. При цьому за своєю красою та стилем споруда нічим не поступається відомим європейським храмам.
Якщо ви  хоч раз побуваєте в костелі на недільній службі, вас неодмінно вразить не лише чудова архітектура, але й звучання органу.
 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.