Четвер, 25 Квітня, 2024

Унікальний музей збудують на Тернопільщині

Невдовзі почнуть будівництво музею лемківської культури у Монастириську в урочищі «Бичова». Закладка першого каменю у рамках прооекту «Lemko SVIT» відбулась 9 березня.

Про це повідомляє «Тернопіль майбутнього» з посиланням на інформаційне видання «ДОБА».

Для будівництва музею із державного і місцевого бюджетів скеровано більше 13 млн. грн. Степан Барна пояснив, що це дуже важливо в етнографічному плані, бо якомога краще відтворить життя і побут українців, що проживали на території Лемківщини.

Голова Тернопільської ОДА розповів, що під будівництво музею скансену у «Лемківському селі» державою виділено 17 га. землі і ще 6 га. на облаштування стоянки для транспортних засобів, що необхідна під час міжнародного фестивалю «Дзвони Лемківщини».

Степан Барна заявив:

“У травні розпочинаємо наступний масштабний проект з відродження культури українського народу ‒ будівництво музею лемківської культури. Наше завдання ‒ передати той біль, який пережив український народ, втративши свою землю за Карпатами”.

Він додав, що Монастирищина стала центром лемківської культури, куди перемістили майже 160 тисяч українців з різних етнографічних регіонів.

Степан Барна підсумував, що для будівництва музею використовуватимуть і міжнародний досвід, отриманий українськими делегаціями від побачених музеїв світу.

Над розробкою нової культурної пам’ятки працювали архітектори Володимир Черкас та Роман Березюк. Один з розробників зазначив, що під час проектування музею були сповнені ентузіазму, бо хотіли його зробити грандіозним і оригінальним. Споруда буде трирівневою і зручною для людей із засобами пересування. Внутрішня площа продумана до найменших деталей, щоб усе компактно розміщувалось. У музеї також передбачили конференц-зали, де проводитимуть зустрічі і справжні лемківські весілля.

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.