Субота, 27 Квітня, 2024

Таємниці Тернопільського замку

Над Тернопільським озером колись височів величний замок, що був окрасою міста. До наших часів від могутньої споруди залишився лише невеликий палац. Повідомляє «Ternopil-future».

Історія Тернопільського замку

Замок має давню та цікаву історію, яка почалася одночасно із заснуванням Тернополя. В 1540 році король Сигізмунд І подарував землі гетьману Яну Тарнавському, який одразу взявся за облаштування майбутнього міста. Спочатку в руслі ріки Серет гетьман наказав збудувати дамбу. Річка почала розливатись, утворюючи озеро, яке сьогодні відоме як Тернопільське.

В цей же рік біля ставу починають масштабне будівництво замку, що тривало вісім років. Головним завданням замку був захист міста від частих набігів монголо-татарських орд. Будівництво тривало вісім років, одна навіть під час будівельних робіт майстри змушені були відбиватися від нападів татаро-монгольських орд.

З одного боку фортецю захищали річка та став, з іншого – величезні та глибокі рови. Потрапити всередину споруди можна було лише через перекидний міст. В той же час легендами оповиті підземелля замку. Так, за повір’ями під будівлею є протяжні підземні ходи, які з’єднують замок з Воздвиженською церквою та церквою Різдва Христового. Ті очевидці, яким вдалося побувати в підземеллях в часи Другої світової війни, запевняють, що ходи обмуровані каменем і окрім цього на стінах мають тримачі для смолоскипів. На сьогодні підземелля замку залишаються незвіданими, однак факт їхнього існування є безсумнівним.

замок

Після будівництва на декілька років місто звільнили від податків та мита. У 1550 році Тернополю надали окремий привілей, що зобов’язував усіх торговців, які їхали на Волинь, заїжджати в місто та сплачувати податок на розвиток Тернополя.

Тернопільський замок з часів національно-визвольної боротьби і до сьогодні

Під час гетьманства Богдана Хмельницького замок, як і місто зазнавав руйнувань. В 19 столітті новим власником Тернополя став граф Коритовський. Він взявся за перебудову замку. Зокрема, граф наказав розібрати всі укріплення та збудував навколо палацу мур. Вхід в замок новий власник оформив в давньогрецькому стилі, прикрасивши його гербами і масками левів.

Після 1810 року Тернопіль перейшов у володіння росіян, які окремо побудували в замку зал для танців. Останнім власником споруди був Тадей Туркул, який в 1843 році продав замок громаді міста, оцінивши його в 175 тисяч гульденів.

Після того як місто отримало в своє володіння замок, указом цісара Фердинанда І Тернополю присвоїли звання королівського міста. В 70-х роках 19 століття в місто завітав відомий мандрівник Наполеон Орда, який вперше зобразив на малюнку тернопільський замок. Зображення дійшло і до наших часів.

Під час Першої та Другої світової війни Тернопіль, як і інші українські міста зазнав значних ушкоджень. Зокрема, в Другу світову війну на руїнах замку знаходилася табличка з написом російською мовою: «Здесь был город Тернополь».

Відбудова замку розпочалася лише в 50-х роках минулого століття. Зараз в приміщенні палацу знаходиться ДЮСШ олімпійського резерву з греко-римської боротьби. Місцева влада обіцяє знайти для спортивної школи інше приміщення, а в замку розмістити об’єкти культури, зокрема виставку всесвітньо відомого художника Івана Марчука.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.